slovensko-britanska veslaška odprava

Pogosta vprašanja (FAQ)

 • Boste imeli s seboj tudi vso vodo?

  Ne, namesto 2.000 litrov vode bomo s seboj raje vzeli desalinizator Schenker SMART 30, ki bo sproti iz morske vode delal pitno vodo. Po metodi obratne osmoze bo morsko vodo pod visokim pritiskom potiskal skozi membrano. Tako bo sol mehansko odstranjena iz pitne vode in ne bo vsebovala nobenih kemikalij. Desalinizator Schenker Smart 30 je zelo učinkovit, saj proizvede 30 litrov pitne vode na uro, pri čemer porabi le 9 A (12 V).

 • Kako boste šli na stranišče?

  Imeli bomo stranišče – vedro! Ni luksuz, a je dovolj, da nam ne bo treba tiščati riti čez palubo. Na barki sta samo dve mesti, na katerih je dovolj prostora za to posebno vedro. In to ravno pred obema veslačema, ki bosta ob tem nepravem trenutku pač gledala v nebo ali na stran.

 • Ali lahko vmes kje kupite hrano? Kakšno hrano boste jedli? Tablete in praške?

  Vso hrano za 60 dni bivanja na oceanu bomo vzeli s seboj že ob izplutju iz pristanišča na Kanarskih otokih. Ker bi bila navadna hrana pretežka in prevelika, bo glavnino hrane predstavljala dehidrirana in hitro pripravljiva hrana Bioboom. To je običajna hrana, le da je iz nje odstranjena voda in je zato veliko lažja od običajne.

   Ker bomo na dan porabili približno 8.000 kCal, bomo zraven jedli še vse vrste žitnih tablic, čokolade, predvsem pa oreščke Odlično, ki so zelo dober vir maščob. Za hitrejšo regeneracijo in polnjenje glikogenskih rezerv bomo imeli s seboj tudi nekaj kilogramov športne prehrane.

   

 • Kako ste se pripravljali na tako dolgo in zahtevno veslanje?

   

  Vsi smo imeli ze sorazmerno dobro bazo, na kateri smo nato gradili bolj specificen trening za veslanje prek oceana. Marin je konec leta 2011 zacel trenirati po navodilih in programu kondicijskega trenerja Mirana Kavasa. Treningi so bili sestavljeni iz vecih sportov, kolesarjenja, teka, kajaka in veslanja. Treninge z utezmi (ketlebellsi) pa je Marin opravljal z Damirjem Mikelicem (Studio 24/7).
  Simon in Steve sta utezi dvigovaa pod budnim ocesom fantov iz Fitness Wild. Alastair pa je v ekipo prisel dober mesec pred odhodom, tako, da je uspel doma opraviti le nekaj treningov na veslaskem simulatorju.

sponzorji

 • Tušmobil

 • Odlično