slovensko-britanska veslaška odprava

O odpravi

 

Štiričlanska slovensko-britanska ekipa bo s Kanarskih otokov veslala do 4.700 kilometrov oddaljenega Barbadosa. Za pot bomo predvidoma potrebovali od 45 do 60 dni. Barko bomo poganjali 24 ur na dan v dveurnih izmenah. Dve uri bomo veslali, dve uri počivali, dve uri veslali ... in tako do konca. Vse to brez spremstva.

 S seboj bomo imeli vso potrebno opremo in hrano za dvomesečno bivanje na morju. Odprava bo zelo naporna ne samo v fizičnem smislu, ampak zlasti zaradi psihičnega pritiska asketskega bivanja na oceanu. Življenje na nekaj kvadratnih metrih ob stalni fizični aktivnosti in v nepredvidljivem morskem okolju bo zagotovo zanimivo doživetje. Vsi se ga zelo veselimo.

 

 Plovilo, ki ga bomo uporabljali za veslanje čez Atlantski ocean, je 8,8 m dolga in 1,8 m široka veslaška barka Tušmobil.

 

Barka je Atlantski ocean prečkala že dvakrat. Prvič se je to zgodilo leta 2006, ko je plula čez severni del Atlantskega oceana (New York–otoki Scilly), drugič pa pred tremi leti, ko je s Kanarskih otokov do Antigve varno pripeljala štiri ženske. Načrtovana je tako, da se v primeru preobračanja sama postavi nazaj v pravilen položaj.

 

Na sprednji in zadnji strani sta kabini, ki se uporabljata kot spalna in bivanjska prostora. Majhna, a zlata vredna. Skupaj s posadko bo Tušmobil tehtal približno 1 300 kilogramov.

 


posadka

Marin Medak

Marin Medak

Marin ima rad morje. Da bo preveslal Atlantski ocean, se je odločil pred tremi leti. Od takrat se ukvarja z morskim kajakaštvom in je preveslal že več kot 3.600 kilometrov. V kajak se je prvič vsedel marca 2009 in se po štirih mesecih učenja odločil, da prevesla 700 kilometrov dolgo pot po Dalmaciji. Naslednje poletje je sam preveslal razdaljo med Savudrijo in Zakintosom, marca 201 sta skupaj s Simonom Osborneom s kajakom prva preveslala obalo Južne Koreje, istega lepa pa je z Galom Jakičem poizkusij preveslati hrvaško obalo v rekordnem času, a sta zaradi zdravstvenih težav odpravo prekinila.


Simon Osborne

Simon Osborne

 

Simon je Anglež in eden od najbolj priznanih učiteljev veslanja z morskim kajakom na svetu. Vodi kajakaško šolo v Cornwallu in večino leta preživi na vodi. Leta 2002 je s kajakom preveslal celotno obalo Velike Britanije in je še danes najmlajši človek, ki mu je to uspelo. Dve leti pozneje je s kajakom preveslal celotno obalo Irske. Leta 2007 je zaradi prenevarnih okoliščin po 5.500 kilometrih prekinil kajakaško odpravo okoli Madagaskarja. Marca 2011 sta skupaj z Marinom s kajakom prva preveslala obalo Južne Koreje.


Stephen Bowens

Stephen Bowens

 

Steve prihaja iz Severne Irske. Kot inštruktor jadranja na deski, kajaka in drugih avanturističnih športov je prepotoval veliko dežel po svetu. Trenutno je predavatelj  za vede o pomorskih športih na Falmouth Marine School (Cornwall College), kjer poučuje tudi bodoče inštruktorje deskanja.

Steve je zastopal Anglijo na svetovnem prvenstvu v deskanju s kajakom leta 2007 in bil udeleženec več evropskih prvenstev. Poleg deskanja obožuje tudi gorsko kolesarjenje in plezanje.

Povsod kamor se odpravi, gre z njim tudi kuža Tillie, ki bo v času odprave v rejništvu.


Alastair Humphreys

Alastair Humphreys

 

Al je britanski avanturist, pisatelj in bloger. Več kot štiri leta je kolesaril okoli sveta in prepedaliral 74 000 kilometrov, obiskal 60 držav ter 5 kontinentov. Pred kratkim je pašačil po južni Indiji, pretekel 6 maratonov v Sahari, prečil Islandijo in sodeloval v polarni odpravi blizu severnega magnetnega pola. O svojih avanturah je napisal že 4 knjige.


sponzorji

  • Tušmobil

  • Kontrastika